• 1/7
  • 2/7
  • 3/7
  • 4/7
  • 5/7
  • 6/7
  • 7/7
Menu
Billedserier
Image Map

Weekendkursus i luftfotoarkæologi juli 2008


Luftfoto Arkæologisk Netværk Danmark LAND og projekt Fortiden set fra himlen arrangerede den 4. - 5. juli 2008 et et to dages kursus for danske arkæologer og arkæologistuderende. 

Program

Der skulle være én dag med undervisning og workshop og én dag med flyvning.
Det mere detaljerede program blev således: 

Fredag d.4.juli:
9.30 Kaffe og rundstykker
10-13 Introduktion:
Hvad er luftfotoarkæologi, og hvilke spor leder vi efter? v/ Lis Helles Olesen
Hvad kan man finde? v/Esben Schlosser Mauritsen
Hvor findes luftfotografierne? v/Claus Dam
Praktisk anvendelse af luftfotos på museerne. v/Claus Feveile
Hvordan kommer man i gang? v/Michael Vinter
13-14 Frokost
14-18 Workshop
Opretning og tolkning af vertikal- og skråfotos.18- ?
Aftensmad og kammeratligt samvær.
Lørdag d.5.juli:
8-9 Morgenmad
9-10 Transport til Stauning Lufthavn og kort introduktion
10-14 Flyvning i hold på to med en instruktør fra LAND
og efterfølgende gennemsyn, tolkning og diskussionaf fotografierne. 

Pris og deltagere

Pris
Vi havde prøvet på alle mulige måder at holde prisen nede, så selv den fattigste student havde råd til at deltage. Heldigvis sponsorerede AARG 5.000 kr. og Holstebro Museum stillede faciliteter og arbejdskraft gratis til rådighed og gav rabat på maden. Så prisen blev 125 kr. for deltagelse og fortæring. Om aftenen købte vi pizzaer og øl og vin, som deltagerne selv måtte betale. Hvis man var blandt de heldige, der skulle flyve, var prisen 150 kr. for en halv times flyvning. 
Deltagere
Vi fik 35 tilmeldinger hovedsagelig fra studerende, men også fra flere arkæologer ansat på museerne. Det var alt for mange. Vi havde kun plads til 24, og kun 18 kunne komme med op at flyve.  

Forløbet af kurset

Som en god introduktion til luftfoto-arkæologi fortalte fem medlemmer af LAND om forskellige aspekter af emnet.  Efter frokost fik deltagerne mulighed for at tolke og oprette luftfotos i Airphoto.  Stort set alle havde deres egne bærbare computere med, og jeg tror det lykkedes for alle at oprette billeder. Men det er klart, at de få timer kun gav en  smagsprøve på, hvordan Airphoto fungerer. Selve tolkningen af billeder blev der ikke meget tid til. Om aftenen kunne vi sidde i gårdhaven og spise og hygge os, og mange sov på museet eller under åben himmel.  

På flyvepladsen

Om lørdagen kørte vi til lufthavnen, hvor vi havde to Cessna-fly med erfarne piloter til rådighed. Flyvepladsen havde også stillet et lokale til rådighed for os. Her blev givet en introduktion til flyvningerne. Vi var så heldige at have det fineste solskin uden blæst, så alle klarede flyveturene uden at blive dårlige. Alle deltagere fik et kort med ruten indtegnet og de fire lokaliteter, som skulle besøges og fotograferes, grubehuse fra vikingetiden, to forskellige renæssance gårde og langhus m.m fra vikingetiden. Der blev ledt efter spor i markerne, fotograferet og forsøgt at finde vej på kort og dirigere med piloten. Det var en udfordring, og ikke alt lykkedes. Vi havde ni flyveture med to studenter og én ud af fire instruktører fra LAND på hver tur. Alle var begejstrede og ville gerne have fløjet i længere tid. Når flyvningerne var afsluttet, blev billederne lagt ind på computerne og studeret. Det var lidt vanskeligt for os som instruktører at følge op her, når vi skulle flyve flere gange og TV kom og lavede lidt ekstra kaos.

PR

Før kurset havde vi udsendt en pressemeddelelse, og da vi var på flyvepladsen ringede TV Midt/Vest. De kom ud og fulgte os i flere timer, filmede og interviewede, og de var også med oppe at flyve. Samme aften kom indslaget i nyhederne og gav en god omtale af kurset og luftfotoarkæologi.  
Vi havde et godt og hyggeligt kursus. Det har givet deltagerne en fornemmelse af, hvad luftfoto-arkæologi er, men nok heller ikke mere end det. Vi håber, at nogle af deltagerne har fattet interesse for luftfotoarkæologi og fremover vil deltage i vores netværk, og måske selv være aktivt flyvende en dag. I sommeren 2011 arrangerer vi et international kursus i luftfotoarkæologi af en uges varighed.  
Seneste nyt
20.12.19
Westerbyprisen til Lis Helles Olesen
Den 10. maj 2019 modtog Lis Helles Olesen Erik Westerby-prisen som ”anerkendelse......
4.11.19
Foredrag i Sønder Nissum den 12. november kl. 19.30
Fortiden set fra himlen – luftfotoarkæologi i Danmark. Arrangør:...
20.10.19
Luftfotoarkæologi på p4
Den 20.10.2019 talte Lis Helles Olesen om luftfotoarkæologi i P4 Weekend Midt......
17.9.19
Ny bog om luftfotoarkæologi
Fredag d. 20. september kl. 14. Vores nye bog Luftfotoarkæologi 2 – Luftfotos,......
12.9.18
Udsendelse på DK4
Så har Frantz Howitz og hans dygtige fotografer lavet en udsendelse om vores......
10.9.18
Billeder fra nogle af de mere end 200 nyfundne lokaliteter
Som alle ved har sommeren 2018 været fantastisk tør og solrig....
Kontakt: Lis Helles Olesen - Holstebro Museum - Museumsvej 2B - 7500 Holstebro – 21 18 79 54 – lis.helles@holstebro-museum.dk